Skolios operationen -15 Maj 2003

Nu är vi tillbaka igen i år 2003. Det var då min skolios operation ägde rum. Tyvärr har jag inga bilder att visa, vilket är väldigt synd. Vi tog bilder på sjukhuset men det var med en sån här analog kamera med film i och den filmen har av någon anledning fått egna ben så den har inte framkallats. :(
Så ni får nöja er med texten, hoppas ni orkar läsa den endå. :)

När jag skulle bli opererad så var det någon sorts strejk som hade utbrutit så det var många operationer som blev drabbade av den, inklusive min egen som blev framflyttad en gång på grund av detta.
Min mamma ringde till sekreteraren Helen fills och frågade om min operation kommer att bli av på det datumet som var planerat. Det datumet skulle alltså varit den 12 Maj.
Hon fick som svar att som det ser ut nu så kommer operationen att bli av, dom har sökt dispens för det, men det var redan några operationer som var inställda.
Dom skulle ringa till min mamma under veckan om dom vart tvugna att ställa in min operation också.

Operationsåterbud
När jag var i skolan ringde plötsligt min telefon. Det var mamma, hon berättade att Helen Fills hade ringt från Huddinge och sagt att pga strejken så måste dom flytta fram min operation. Men jag hade tur. Det nya datumet var bara några dagar efter det första datumet så det gjorde inte så mycket.

Operationen - Dagen D!
Det tar c:a 2 timmar härifrån till Huddinge sjukhus så det bestämdes att jag skulle få komma till sjukhuset dagen innan istället för att komma dit samma dag på morgonen.
När vi kom dit fick vi gå till avdelning K83 där jag skulle tillbringa veckan. Jag fick mitt identitetsband runt handleden och dom tog även ett blodprov på mig sen fick jag gå och duscha och skrubba kroppen med sån där descutan (eller hur det nu stavas) sen byta till rena sjukhus kläder, då bestående av en lång vit skjorta och boxer trosor som var flera storlekar för stora. Mina stod det 48 på. xD.
Jag minns att jag sov väldigt oroligt den natten, Jag har nåt svagt minne av att min mamma också sov över där med mig på sjukhuset.
Tidigt på morgonen nästa dag kom en sjuksköterska och gav mig en spruta i låret med blodförtunnande medel och en lugnande tablett. Sen hände inte så mycket, fick bara vänta på att tiden skulle gå. Efter ett tag kom kom sköterskan tillbaka och sa att nu är det dags!
Hon körde ner mig till väntrummet för operationen där fick jag ligga och vänta en stund.

Medans jag låg där hörde jag hur grannen grät, dom hade då berättat för henne att dom var tvugna att ställa in hennes operation! Vet inte vad hon skulle göra för operation men jag blev genast orolig att dom kanske skulle säga samma sak till mig.
Men tiden gick och ingen sa något sådant så jag blev lugn igen, men kände verkligen med hon som fick sin operation inställd. :(
Nu kom en sköterska och skjutsade in min säng i förberedelserummet. Jag var verkligen hyper nervös men kände mig samtidigt lite groggy utav all medicin som jag fick innan.
Jag fick flytta över till en väldigt smal säng och fick sen en filt på mig. Dom sa att det kommer att vara väldigt kallt sen i operationsrummet, det är för att inte bakterierna ska överleva.

Sen fick jag trä in benen i två långa tjocka sockor eller vad man ska kalla det, dom gick långt upp på benen.
Och så fick jag en sån där operationsmössa att stoppa in håret i.
Sen var dom klara att köra in mig i operationsrummet. Där fick jag en syrgasmask över ansiktet och samtidigt sprutade dom in sömnmedlet i min kanyl.
Det snurrade till ordentligt i huvudet sen var jag borta (även fast jag försökte hålla mig vaken) ;)
Sen började dom antadligen operera. ^^

Uppvaket
Uppvaket har jag inte mycket minne av mer än att jag var väldigt trött och ville bara sova!
Fick ett litet gosedjur av min mamma som var en söt liten gul hund. (Vet tyvätt inte vart den är idag) :(
Men ja det är nog det lilla jag minns av det. Vet inte hur länge jag låg kvar på uppvaket heller då jag inte hade koll på varken tid eller rum då. :P

Jag kördes iaf upp till avdelningen igen sen och jag sov mest efter det. Fick massa morfin och smärtstillande läkemedel då jag hade väldigt ont efteråt. Mådde väldigt illa, spydde och hade feber. Men det sa dom var normalt efter en sån här stor operation.

1:a Dagen efter op.
Jag låg nog mest i min säng och sov väldigt mycket då jag var helt groggy fortfarande från gårdagen.

2:a Dagen
Jag tror att dom försökte få mig upp ur sängen nu för att röra på mig men vad jag minns kom jag inte långt iaf så det blev att återvända till sängen igen.

3:e dagen
Minns inte vad som hände då, men gissar att jag var uppe och gick lite igen och försökte röra på mig.

4:e Dagen
Jag låg i min sjukhus säng när min sjukgymnast Anna kom in till mitt rum och ville få upp mig ur sängen.
Hon hämtade gåbordet som dom så fint kallar det och jag fick sätta mig först upp på sängkanten och sen ställa mig upp med hjälp av gåbordet.
Anna justerade bordet så att det blev i rätt höjd och så började vi gå. När vi kommit en bit i korridoren så säger jag till Anna att det inte känns bra. Hon sa ok, då går vi inte så långt. Vi fortsatte att gå, när vi kom fram till hissarna så kände jag hur det började snurra i huvudet. Jag sa det till Anna.
Vi gick fram till en bår som stod där längs väggen och hon sa till mig att luta mig mot den. Då svimmade jag!
Sen vaknade jag av att jag hörde Annas röst som sa Camilla, men rösten lät som långt borta. Sen märkte jag att jag låg på båren.
Anna rullade in mig tillbaka till avdelningen. En läkare som hette Thomas kom och kollade blodtrycket på mig som visade sig vara normalt. Sen kom det några läkare/sjuksköterskor till som hjälptes åt att lyfta över mig från båren till min säng.
Jag var väldigt skakis efter den händelsen. Anna kom in efter en stund, jag frågade henne då vad som hände medans jag låg avsvimmad.

Hon berättade då att hon han ta tag i mig och då hade en sjuksköterska kommit förbi och hjälpt Anna att lyfta upp mig på båren så att jag inte skulle trilla rakt ner i backen, nyopererad och allt.
Sen hade hon försökt att få kontakt med mig, efter det vet jag ju själv vad som hände. Men ja det var en läskig upplevelse som jag inte vill vara med om igen.

5:e och 6:e Dagen
Flöt vel på ungefär som dom andra dagarna att dom ville ha mig upp och gå osv.

8:e Dagen
Jag fick stanna en dag extra på sjukhuset för jag hade fortfarande så ont och klarade mig inte utan morfinet. Men på dag 8 fick jag åka hem, men inte i våran vanliga bil, nej sjukhuset hade ringt efter en sjuktransport så jag fick flytta över till en bår och blev sen skjutsad till deras lilla minibuss. Så det blev en liggande transport hem.

Jag är faktiskt väldigt glad över att jag gjorde den här operationen trots all smärta man fick utstå, jag slapp ju iaf korsetten. :)


Här är en röntgenbild hur jag ser ut nu efter operationen.


Och så här såg min rygg ut innan operationen.


RSS 2.0